Vertailussa pilvitallennuspalvelut

Kategoria Testi | Tagit , , , ,

Pilvitallennus on yleistynyt huimasti viimeisen parin vuoden aikana. Dropboxin, Google Driven, iCloudin ja SkyDriven lisäksi markkinoille on tullut useita kilpailijoita joilla jokaisella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa.

Pilvitallennus tarkoittaa siis tiedostojen tallentamista nettiin jonkun toisen osapuolen palvelimelle. Näin tiedostot ovat saatavilla käyttäjälle millä tahansa koneella tai puhelimella. Palvelusta riippuen tiedostot säilytetään myös käyttäjän omalla koneella ja muutokset synkronoidaan automaattisesti pilveen. Käytännössä kaikki palvelut tarjoavat muutaman gigatavun ilmaista pilvitallennustilaa ja lisää gigoja saa maksua vastaan.

Artikkelissa käydään läpi Dropbox, Copy ja Bitcasa. Näistä Bitcasa on tarkoitettu enemmän varmuuskopioiden ottamiseen, kun taas muut keskittyvät tiedostojen synkronointiin.

Dropbox

Dropboxia voidaan pitää uranuurtajana pilvitallennuksen ja synkronoinnin saralla. Yritys starttasi 2007 ja palvelu avattiin julkiseksi syksyllä 2008. Itse otin palvelun käyttöön helmikuussa 2009 ja käytän sitä edelleen. Dropbox tarjoaa ilmaiseksi kaksi gigatavua tallennustilaa ja maksusta enemmän. Lisäksi ilmaista tilaa on mahdollista saada kavereita kutsumalla sekä tekemällä pieniä tehtäviä (esim. jaa linkki Facebookiin, ota kuvien automaattinen lähetys puhelimesta käyttöön). Itselläni ilmaista tilaa on kertynyt vuosien varrella käyttöön 27,5 gigatavua.

Dropbox tekee koneelle yhden kansion johon tallennetut tiedostot synkronoidaan automaattisesti muille laitteille jossa Dropbox on asennettu. Tiedostoja voi lähettää ja ladata myös selaimen kautta. Kansioita on myös mahdollista jakaa toisille Dropbox-käyttäjille, jolloin kaikki kansioon liittyneet käyttäjät näkevät toistensa muutokset. Tämä on loistava ominaisuus esimerkiksi koulussa ryhmätöiden tekemiseen.

+ Synkronointi toimii moitteetta
+ Et edes huomaa käyttäväsi palvelua
+ Vanha ja luotettava toimija joka ei hukkaa tiedostojasi
- Kallein mikäli tarvitset yhtään enempää tallennustilaa
- Jaetuissa kansioissa tiedostot vievät saman tilan kaikilta

Päivitys 7.10.2014: Dropboxin maksullinen paketti taitaa olla nykyään halvimmasta päästä, 10€/1Tt. 

 

Copy

Copy on uusi, kesällä 2013 julkaistu palvelu joka on suora kilpailija Dropboxille. Copy tarjoaa ilmaiseksi 15 gigatavua tallennustilaa sekä kavereiden kutsumisesta viisi gigatavua per kaveri (tarjolla rajoitetun ajan). Myös kutsun kautta tullut liittynyt kaveri saa ylimääräiset viisi gigatavua. (Psst, klikkaamalla tästä liityt minun kauttani ja saat tuon ilmaisen extratilan käyttöön).

Erot Dropboxiin peruskäytössä ovat marginaalisia. Toimintatapa ja käyttö on aivan vastaavaa ja myös laitetuki on melko vastaava. Jos et aio maksaa pilvitallennuksesta, suosittelen valitsemaan Copyn sillä se tarjoaa eniten ilmaista tallennustilaa.

+ Toimii kuin Dropbox
+ Paljon ilmaista tilaa
+ Jaetuissa kansiossa käytetty tila jakautuu kaikille käyttäjille
- Uusi tulokas - toimintavarmuudesta ei voi vielä mennä takuuseen
- Vain yksi vaihtoehto maksullisissa tilauksissa

Päivitys 7.10.2014: Copy on rajoittanut kutsusta saatujen ilmaisen tilan määrää 40 gigatavuun. Muutos ei koske vanhoja käyttäjiä, eli aiemmin kerättyä lisätilaa ei sinulta oteta pois. Itsellä on käytössä mukavat 170 gigatavua. 

 

Bitcasa

Bitcasa on mielenkiintoinen palvelu, sillä se tarjoaa maksaville käyttäjille rajattoman tallennustilan ikuisella versiohistorialla. Ilmaiseksi palvelu tarjoaa 10 gigatavua tilaa ilman versiohistoriaa. Poiketen Copystä ja Dropboxista, Bitcasa ei tee koneella olevaa kansiota vaan "verkkokovalevyn" jossa olevat tiedostot eivät siis ole enää sinun omalla koneellasi. Tänne tallennetut tiedostot eivät siis vie koneesi levytilaa, mutta toisaalta tiedostojen käyttäminen on vähän hitaampaa kun kaikki liikenne on verkkoyhteyden yli.

Olen itse ostanut Bitcasaan vuoden käyttöajan ja alennuskoodilla sain sen hintaan 60€. Olen pistänyt menemään tänne koneeltani varmuuskopioit kaikista digikuvistani sekä vanhoja varmuuskopioita edesmenneistä laitteistani. Tällaista "saatan-joskus-tarvita-mutten-kuitenkaan-käy-koskaan-läpi" -dataa on kertynyt koneelleni jo kymmeniä gigoja, ja Bitcasa soveltuukin tällaisen säilyttämiseen loistavasti.

Bitcasan suurin heikkous on sen sovellus. Yritys on vielä suhteellisen nuori eikä lähellekään kaikkia bugeja olla saatu vielä korjattua. Esimerkiksi joskus tiedostot eivät mene pilveen vaan jäävät omalle koneelle jolloin ne pitää koettaa lähettää uudestaan. Puhelimessani on yksi video jota tuo ei suostu ottamaan ikinä vastaan vaan jää loputtomaan loopiin sitä lähettämään uudestaan ja uudestaan. Lisäksi synkronointi ei osaa ottaa huomioon muuta verkon liikennettä vaan se vetää aina täydellä vauhdilla. Näin synkronoinnin ollessa käynnissä muu netin selaaminen kärsii huomattavasti. Korjasin tämän itse ottamalla NetBalancerin käyttöön ja rajoittamalla sillä Bitcasan lähetysnopeuksia päiväsaikaan.

+ Rajaton tallennustila
+ Edullinen kuukausimaksu
- Buginen client (päivittyy ja paranee kuitenkin vähitellen)
- Synkronointi vetää aina täydellä nopeudella ja tukkii muun nettiliikenteen

Päivitys 7.10.2014: En päätynyt enää jatkamaan tilausta, sillä bugien takia en onnistunut saattamaan tilausprosessia läpi, eikä myöskään sovelluksen bugeja ole vuoden aikana saatu korjattua. Jos ei varmuuskopiojärjestelmään luota 100%, ei sitä kannata käyttää.

 

Yhteenvetoa

Tässä jutussa mainittujen palveluiden lisäksi on olemassa vielä iso liuta muitakin palveluita ja uusia syntyy jatkuvasti. En ole ainakaan vielä huomannut että mikään suurempi palvelu olisi lopettanut toimintaansa, mutta tällainen skenaario on aina mahdollinen. Tällaisia tilanteita varten kannattaa muistaa pitää tiedostoista kopiot myös itsellään. Copyn ja Dropboxin kaltaisissa palveluissa tällaista ongelmaa ei periaatteessa ole, mutta näissäkin muutamat käyttäjät ovat valittaneet että heidän tiedostonsa on kadonnut yhtäkkiä eikä sitä ole enää saanut palautettua. Lisäksi palveluissa saattaa olla odottamattomia käyttökatkoja, joten mikäli sinulla on esitys pidettävänä kannattaa se ottaa matkaan perinteiseen tapaan muistitikulle varmuuden vuoksi.

Jotkut saattavat myös olla huolissaan NSA:n urkinnasta eivätkä muutenkaan luota palveluiden yksityisyydensuojaan, mutta itse en viitsi huolehtia tällaisista. Luotan palveluntarjoajiin ja palveluiden käyttömukavuus on niin hyvä että en viitsi edes suuremmin välittää. Tietysti näissäkin kannattaa muistaa että mikäli joku tarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se melko varmasti on. Suosittelen siis pitäytymään suurempien ja tunnetumpien palveluiden käyttäjänä.

 

Artikkelikuva CC Ritscent