Testissä Googlen Chromecast

Kategoria Android, Ohje, Testi, Yleinen

Päivitys 19.3.2014: Googlen laitekauppa laajeni tänään myös Suomeen joten nyt kuka tahansa voi tilata helposti ja halvalla laitteen itselleen, hinta 35€ + 3€ postikulut. Google Chromecast Play Storessa.

 

Sain torstaina kaveriltani lainaan Chromecast -tikun. Jos joku ei ole tästä aparaatista vielä tietoinen, on kyseessä siis Googlen valmistama "älytikku" joka törkätään kiinni television HDMI-väylään. Tämän jälkeen puhelimesta ja tietokoneesta voi nappia painamalla heittää kuvan, videon tai musiikkia soimaan telkkariin.

Jenkeissä 35$ maksava laite on suurinpiirtein nettitikun kokoinen ja se ottaa virran micro-usb -liitännällä. Omassa telkkarissani on USB-väylä joten virran sai suoraan siitä, muussa tapauksessa virran voi ottaa vaikka normaalilla puhelimen laturilla.

Laitteessa ei ole kaukosäädintä eikä se tee itsekseen mitään, vaan tarvitsee seurakseen tietokoneen tai iOS/Android-puhelimen/-tabletin. Laitetta ei ole vielä virallisesti Suomessa myynnissä mutta tilauskeinoja on silti monia. Kaverini sai tämän oman kaverinsa kautta kun tämä oli matkalla USA:ssa. Ja jos ystäväsi asuu rapakon tuolla puolen voit pyytää häntä tilaamaan tämän sinulle sillä tikku mahtuu helposti (kupla)kirjekuoreen jos et välttämättä myyntipakkausta tarvitse.

Chromecastin asennus

Laitteen asennus on tehty erittäin helpoksi. Kun tikun tökkää telkkariin ja valitsee kanavan käynnistyy laite parissa sekunnissa. Ruudulla pyydetään asentamaan tietokoneelle Chromecastin sovellus ja annetaan osoite josta tämä löytyy.

Chromecast lataa päivitykset automaattisesti

Chromecast lataa päivitykset automaattisesti

Asennusohjelma etsii wifillä Chromecast-tikun ja yhdistyy siihen. Tämän jälkeen asennusohjelmalle kerrotaan mihinkä langattomaan verkkoon liitytään ja millä salasanalla. Sitten laite on valmis käytettäväksi. Asennuksen voi tehdä myös puhelimella.

Käyttö

Chromecast toimii puhelimilla ja tableteilla Youtube, Netflix ja Google Play -sovellusten kanssa. Sovelluksessa on nappi josta kuvan saa lähetettyä tikulle ja valinnan jälkeen tikku käynnistää kyseisen sovelluksen telkkariin ja aloittaa toiston. Tässä kestää noin 10-20 sekuntia ensimmäisellä kerralla ja sovelluksen ollessa käynnissä videon tai musiikin vaihtaminen tapahtuu parissa sekunnissa. Puhelimella voi säätää äänenvoimakkuutta, kelata, tauottaa sekä vaihtaa kappaleita. Toisto jatkuu vaikka sovelluksen jättää taustalle, kontrollit säilyvät puhelimen ilmoitusalueella. Videot ja biisit toistetaan pilvestä, eli puhelimen ja tikun välillä ei kulje liikennettä. Näin ollen puhelin ei juurikaan kuluta normaalia enempää akkua Chromecastia käytettäessä.

Painalluksella telkkariin

Painalluksella telkkariin

Välillä varsinkin Youtube-videoiden kanssa ensimmäisellä käynnistyskerralla puhelin "hukkasi" yhteyden Chromecastiin. Tällöin video jäi telkkariin soimaan, mutta kontrollit hävisivät puhelimesta. Yhteyden sai palautettua valitsemalla saman videon Chromecastin toistoon uudestaan. Tämä oli kuitenkin ärsyttävää varsinkin jos oli samalla alkanut selata jo muita videoita. Välillä myös toistojono käyttäytyi vähän epäloogisesti ja videot eivät vaihtuneet niinkuin pitää. Jäin myös kaipaamaan mahdollisuutta toistaa soittolistaa loputtomasti uudestaan jolloin videoita voisi esimerkiksi juhlissa soittaa jatkuvasti taustalla. Soittolistaa ei myöskään saa tallennettua eikä kappaleiden järjestystä muutettua.

Kotiläppärini on surkea ja sen wifi tökkii jatkuvasti. Niinpä se ei myöskään suostunut löytämään Chromecastia verkosta joten jouduin kotona tyytymään käyttämään tätä puhelimella. Toimiston pöytäkoneella sain yhteyden muodostettua, mutta siellä testaaminen jäi vähäiseksi kun 22" näytöstä ei kummoista kokemusta saanut.

Tietokoneella Chromecastille pystyy Chrome-selaimesta lähettämään minkä tahansa välilehden. Välilehden sisältö näkyy ilman selaimen yläpalkkeja tai käyttöjärjestelmän palkkeja, jotenka näkymä on "siisti". Näin Chromecastia pystyy käyttämään esimerkiksi Yle Areenan katsomiseen kun videon laittaa koko ruudulle. Teknisistä ongelmista johtuen käyttö tietokoneen kanssa jäi aika vähäiseksi, mutta vaikuttaa että tämä on pääasiassa tarkoitettukin mobiililaitteille.

 

Yhteenveto

+ Ehkäpä helpoin tapa siirtää Youtube ja Netflix -videot telkkariin
+ Helppo asentaa
+ Hinta
- Ei juurikaan tarjoa lisäarvoa äly-TV:n omistajalle
- Toimii puhelimessa vain parin sovelluksen kanssa
- Ongelmatilanteissa vianselvitys lähes mahdotonta
- Ajoittainen yhteyden katoaminen puhelimen ja tikun välillä (korjaantunut påivityksissä)

 

Artikkelikuva CC Pierre Lecourt

5 kommenttia artikkelissa “Testissä Googlen Chromecast

 1. Jackie Martlin on said:

  "- Ei juurikaan tarjoa lisäarvoa äly-TV:n omistajalle"

  Itselläni ei ole älyteeveetä eikä rahaa ostaa moista. Jos sen saa toimimaan hdmi telkussa ja android täppärillä, varmasti menee tilaukseen 🙂

  • Arto on said:

   Juurikin näin. Eli jos et omista älytelkkaria, tällä muunnat oman telkkarisi sellaiseksi (tai ainakin lähelle). Android-tabilla ohjautuu hienosti 🙂

 2. Mikko Rantalainen on said:

  Älytelkkarit ovat sen verran paljon kalliimpia kuin tavalliset telkkarit, että on *paljon* parempi sijoitus ostaa tavallinen telkkari ja lisäksi Chromecast, Miracast-tikku tai jokin HDMI-liittimeen tökättävä Android-laite. Tällä tavalla sillä äly-osalla on enemmän vaihtoehtoja ja lisäksi älyn päivittäminen on paljon helpompaa.

  Harmillisesti vain joidenkin valmistajien (esim. Samsung) mallistosta ei löydy telkkaria kelvollisella paneelilla, jos ei samalla maksa myös "äly"-telkkarista.

  • Arto on said:

   Jep, varsinkin pienemmissä (alle 50") telkkareissa saa älyominaisuuksista maksaa. Isommissa nämä alkaa olla jo standardi ja näissä se ei juurikaan hintaa lisää. Esimerkkinä Thomsonin 58" Smart LED irtoaa tonnilla. Paneelin laatu tuossa on varmasti heikompi kuin juurikin Samsungin kalliimmissa malleissa, mutta ainakin omalle silmälle tuo Thomson on riittävä.

   Nyt kun Chromecastia saa myös Suomesta tuohon 35€ hintaan, niin ehdottomasti on kyllä ostamisen arvoinen kenelle tahansa. Siihen on sitten tämän jutun kirjoittamisen avattu myös rajapinnat, joten tarjonta ja mahdollisuudet paranee entisestään. Teen tästä lisää juttua kunhan saadaan hackaton järjestettyä tämän ympärille.

 3. Pekka on said:

  Muuten hyvä vehje, mutta muutaman minuutin välein napsahtaa ruutu pimeäksi ja sitten taas voi käynnistää leffan uudelleen. Ei mitään havaintoa että mistä johtuu...

Kommentoi juttua