Lukiolaisten koodipaja

Kategoria Yleinen | Tagit , , , ,

Reilu 10 vuotta on vierähtänyt siitä kun itse kävin lukiossa ohjelmoinnin kurssin. Opettelimme Turbo Pascalia ja päätyönä teimme nopan. Sovelluksessa oli koodilla piirretty kuva nopasta ja noppaa painamalla se arpoi uuden silmäluvun. Etevimmät tekivät tähän myös pelillisiä ominaisuuksia, esimerkiksi "heitettiin" kahta noppaa kerralla ja yritettiin saada mahdollisimman iso summa.

Pascal on kehitetty 60-70 -luvulla ja sitä on yleisesti käytetty 80- ja 90-luvulla opetuksessa. Opettajamme oli siis itse käynyt tuon kurssin joskus aikanaan ja opetti sitten näitä tietoja meille. 2000-luvun taitteessa parempiakin vaihtoehtoja olisi varmasti ollut...

Siitä se ajatus sitten lähti

Viime keväänä aloin miettimään löytyykö Äänekoskelta ohjelmoinnista innostuneita ihmisiä minun lisäkseni yhtään. Mieleeni tuli yhtäkkiä nuo aikanaan käydyt lukion tietotekniikan kurssit, ja kauhuskenaario että tämä on täällä meillä edelleen nykypäivää.

Otin yhteyttä ensin Äänekosken lukion rehtoriin joka taas ohjasi minut tietotekniikan opettajalle. Tarjosin osaamistani pro bono ja kyselin millä tavalla voisin nörttinä ja yrittäjänä onnistua sytyttämään edes yhdessä opiskelijassa kipinän koodauksen suhteen.

 

Koulu innostui, homma onnistui

Saimme sovittua opettajan kanssa, että autan pitämään ohjelmoinnin kurssia periodilla 11.11.-22.12. Kurssia on kuusi tuntia viikossa neljänä eri päivänä, joista itse pidän kaksi tuntia. Muina aikoina pyrin olemaan tavoitettavissa pikaviestimillä.

Aiemmin opiskelijat ovat saaneet valita Javan, C:n ja Pythonin välillä, mutta nyt avullani tarjonta laajenee PHP ja/tai Javascriptin opiskeluun. Mahdollisesti aiempaa tarjontaa pudotetaan jopa pois ja useimpia pyritään saamaan mukaan minun opetukseen.

 

Projekti

Nyt kun Supercellin ja Rovion myötä pelit ovat olleet aika paljon pinnalla, mikä olisikaan sen parempi projekti kuin peli. Angry Birds tai farmipeli voisi olla vielä turhan hankala joten aloitetaan vähän kevyemmin kivi-paperi-sakset -pelillä. Koska lähtötaso opiskelijoiden joukossa varmasti vaihtelee päätin jakaa projektin useampaan osaan jossa jo pienellä työmäärällä pääsee kurssin läpi, mutta innostuneille riittää pähkinöitä loppuun asti.

Projektin jaottelu on kutakuinkin seuraava

  1. Tekstipohjainen peli tietokonetta vastaan, pisteiden laskenta
  2. Graafinen, animoitu versio paremmalla statistiikalla
  3. Moninpeli yhdellä koneella
  4. Moninpeli verkon yli
  5. Moninpeli Facebookissa

Katsotaan mitä kaikkea saadaan tehtyä. Mahdollisuuksien mukaan voin kirjoitella edistymistä myös tänne blogiin. Nyt on vielä viikko aika suunnitella myös teoriaosuus ja työkalut valmiiksi. CodeAcademyn valmiita kursseja tulen varmasti hyödyntämään. Kehitysympäristönä otetaan varmaankin käyttöön Cloud9. Kommentoikaa tähän tai Facebookiin mikäli tulee muita hyviä oppaita ja työkaluja mieleen. Koulun koneet ovat ikivanhoja Ubuntu-päätteitä, joten helpointa jos kaikki työkalut pyörii selaimessa.

 

Artikkelikuva CC Shane Pope