Ruokaa netistä kotiovelle - Testissä Ruoka.net

Kategoria Ruoka, Testi | Tagit , ,

Sain mahdollisuuden tilata ilmaisen koetilauksen Ruoka.net -palvelusta, joten pitihän tämä tilaisuus käyttää hyödyksi. Suomessa netin ruokapalvelut ovat vielä lastenkengissä, mutta uusia palveluita avautuu vähitellen ja tarjonta on jatkuvasti paranemaan päin. Ostoksia ympäri Suomen kotiovelle tuovia palveluita taitaa olla tällä hetkellä kaksi: S-ryhmän Foodie.fm (tunnetaan myös nimellä Alepa Kauppakassi) ja testaamani Ruoka.net. Näiden lisäksi on muutamia paikallisia palveluita kuten pääkaupunkiseudulla toimiva Kauppahalli24.fi sekä hieman eri toimituslogiikkaan perustuva SyoHyvin.fi.

Foodie.fm:ssä ruoka on mahdollista hakea myös valmiiksi kerättynä tietyistä S-ryhmän liikkeistä jolloin säästää toimituskuluissa muutaman euron. Lisäksi Foodie.fm:stä on mahdollista tilata tuotteet kotiin jopa samaksi päiväksi kun taas Ruoka.netissä tilaus toimitetaan kahden arkipäivän kuluttua. Perjantaina laittamani tilaus toimitettiin siis tänään tiistaina. Toimitusajaksi sai valita kello 12-15 tai 17-19.

Pääkaupunkiseudulla myös Ruoka.netin toimitusajat ovat inhimillisemmät ja siellä saa toimituksen jopa samaksi päiväksi (ennen kello 12 tehdyille tilauksille) ilman lisämaksua. Myös lauantaitoimitus on mahdollinen. Parin päivän viiveellä Ruoka.net toimittaa tavaraa valtakunnallisesti mihinkä tahansa, mutta Foodie.fm:n toimitusalueet riippuvat paikallisista S-kaupoista. Esimerkiksi meillä Äänekoskella ei kotiinkuljetus eikä nouto ole mahdollista Foodie.fm:n kautta.

Myös Metro uutisoi sopivasti tänään netin ruokapalveluista ja kertoo jutussaan palveluiden suosion räjähtäneen tänä syksynä.

 

Hinta

Ruoka.netissä toimitus on ilmainen mikäli tilauksen hinta ylittää 39 euroa. Muuten peritään pientoimituslisä 9€. Tuotteiden hinta vaikuttaa olevan yleisesti noin 10-15% meidän Citymarketia korkeammat, eli linjassa pienempien markettien (Siwa / Valintatalo) hintatason kanssa. Ruoka.netissä on myös hyviä vaihtuvia tarjouksia, esimerkiksi omaan tilaukseeni otin Fanta-tölkkejä 6-pakin hintaan 2,95€.

Foodie.fm:ssä tuotteiden hinnassa ei ole ylimääräistä, eli ne ovat samoja kuin kyseisessä liikkeessä muutenkin. Foodie.fm perii kuitenkin jokaisesta toimituksesta toimitusmaksun joka on 4-18€ riippuen toimitustavasta ja -ajasta.

Erikoisuutena Ruoka.net tarjoaa myös pullonpalautuspalvelun. Ruokatilausta tehdessä palveluun tulee syöttää etukäteen suuntaa antava palautettavien pullojen määrä ja palautusrajat tulee toimituksen mukana. Pullonpalautuksesta peritään palvelumaksu 3€, eli ihan paria pulloa ei kannata lähteä palauttamaan ellei todella rakasta kierrätystä. Toinen erikoisuus on "kestotilaus", eli saat saman ostoskorin sisällön viikoittain samana päivänä samaan aikaan kotiisi.

 

Kylmäketju, päiväykset ja korvaavat tuotteet

Tilasin testissä kylmäketjun vaativia tuotteita joita ostettaessa tulee usein päiväykset katsottua läpi. Tilaukseen sisältyi siis maitopurkki, leikkelettä ja leipää.

Sallin tilaukseeni vaihtoehtoiset tuotteet mikäli kyseistä tuotetta ei juuri sillä hetkellä ole hyllyssä. Ilmeisesti toimitus viivästyisi entisestään jos oikeita tuotteita pitäisi odotella. Tilaukseeni tulikin kolme muutosta:

  • Keittokinkku korvaantui 0,02€ kalliimmalla palvikinkulla
  • Tarjouksessa ollutta Fantan 6-packia tulee kahden sijasta vain yksi
  • 800g Haribon karkkilaatikko korvaantui kahdella 300 gramman pussilla (yhteensä 1€ halvempi, kilohinnalta hieman kalliimpi)

Yhteensä tilaus oli siis noin kolme euroa alkuperäistä halvempi. Erotus ilmeisesti palautuu Ruoka.net-asiakastilille, eli se vähennetään seuraavan tilauksen yhteydessä.

Tilankäyttöä parhaimmillaan

Tilankäyttöä parhaimmillaan

Lähetys saapui tänään tiistaina 19.11. kello 12.50. Ostokset, eli paketti kinkkua, litra maitoa, pieni paketti Reissumies-leipää, 500g omenoita, 500g banaania, 6-pack Fanta-tölkkejä, pussi sipsiä ja kaksi pussia karkkia oli pakattu kahteen valtavaan Itellan Termo-laatikkoon. Kaikki tuotteet kuljetettiin siis kylmässä. Lähetti ei ottanut laatikkoja mukaansa eikä tarkalleen osannut edes sanoa mitä niille pitäisi tehdä, kuulemma pitäisi palauttaa johonkin Itellan mestaan. Hän kuitenkin tällä kertaa lupasi hakea laatikot pois seuraavana päivänä. Jos nämä muutama tuote oli kerta pakattu kahteen valtavaan laatikkoon, voin vain kuvitella kuinka monessa laatikossa koko perheen viikon ruokaostokset olisi. Ilmeisesti koko prosessi ei ole vielä aivan loppuun asti mietitty Itellan kannalta, sillä ilmeisesti normaalisti joutuisin itse kuljettamaan nämä laatikot Itellalle takaisin. Omaan autooni näitä mahtuisi kerralla kaksi tai kolme, eli useampi laatikko vaatisi useamman reissun.

Joku osaa varmasti vastata tuohon laatikoiden oikeaan käyttötapaan, eli kommentoikaa alle kellä parempaa tietoa on.

Tuotteiden päiväys ja hedelmien laatu oli hyvä. Omenat olivat virheettömiä ja banaanit heti syötäviä (enemmän vihreitä kuin tummentuneita). Leivän parasta ennen on 22.11., maidon 24.11. ja kinkun 5.12.

Lähetyslista muutoksineen

Lähetyslista muutoksineen. Päiväyksestä päätellen tilaus on pakattu eilen kello 14.00.

 

Ongelmia sivuston kanssa

Ruoka.netin sivusto on suoraan sanottuna hirveä. Napit on epäloogisissa paikoissa, ulkoasu on suoraan viime vuosikymmeneltä ja lomakkeet toimivat paikoitellen miten sattuu. Lisäksi maksu onnistui vasta kahdeksannella(!!!) kerralla. Palvelu veti Danske Bankin luottokorteiltani useamman katevarauksen eikä myöskään suorat verkkopankkimaksut Tapiolasta tai Danskesta menneet läpi. Lopulta Osuuspankin tililtä sain maksun tehtyä. Ostoskorin sisältö ei tietenkään tallentunut missään kohtaa, vaan jouduin klikkailemaan samat tuotteet koriin uudestaan aina jumittamisen jälkeen.

Yhteensä ostoprosessissa meni aikaa lähes tunti. Tässä ajassa olisin helposti kävellyt Cittariin ja suorittanut isommatkin ostokset. Suurin osa ajasta tuhraantui nimenomaan maksuprosessin kanssa pelailuun, mutta myös tuotteiden selaaminen palvelussa on tuskaisen hidasta. Pienestä fonttikoosta, huonosta asettelusta ja epäselvistä virheilmoituksista johtuen palvelu on varsinkin vanhuksille käyttökelvoton, vaikka heille palvelusta varmasti olisi eniten hyötyä.

 

Yhteenveto

Jos en olisi ilmaiseksi testiä saanut, olisi tilaus jäänyt tekemättä. Toivottavasti palvelun suurimmat puutteet saadaan korjattua nopeasti ja seuraavassa vaiheessa keskityttäisi oikeasti palvelun käytettävyyteen. Lisäksi toimitusaika on turhan pitkä, käytännössä tilaus pitäisi tehdä alkuviikosta jotta se ehtisi viikonlopulle.

Foodie.fm ja Kauppahalli24.fi vaikuttavat ainakin käyttöliittymältään paljon mukavemmmilta ja tarjoavat nopeammat toimitukset. Näitä harmi kyllä en voi testata kun en asu heidän toimitusalueella. Ruoka.net voisi kuitenkin ottaa neuvosta vaarin ja vakoilla vähän kilpailijoiden sivustoja läpi ja lainata niistä hyviä ideoita omaan palveluun.

Jos Ruoka.netiin saisi tallennettavan ostoskorin voisin käyttää sitä vielä uudestaankin aina välillä tilaamalla esimerkiksi viikonlopun ruoat perjantaiksi kotiin. Mutta ainakin toistaiseksi ongelmia on liikaa, enkä jaksa tuhrata aikaa ostoskorin luomiseen kovin montaa kertaa.

Myös kuljetuslaatikoiden kohtalo on ratkaistava jollain tapaa, sillä järjetöntähän näitä on itse alkaa Itellalle takaisin viemään.

Yksi kommentti artikkelissa “Ruokaa netistä kotiovelle - Testissä Ruoka.net

Kommentoi juttua