Vuoden elektroniikat

Kategoria Android, Yleinen | Tagit , , , , ,

Ajattelin tehdä katsauksen vuoden 2013 aikana kotiimme ilmestyneeseen elektroniikkaan. Tarkoitus on tehdä tästä vuosittainen perinne jolloin tekniikan kehitystä voi seurata yhden "tavallisen" perheen näkökulmasta.

 

TV ja kaiuttimet

Pienen koon ja hyvän akunkeston myötä kaiutin on helppo kantaa aina mukana

Pienen koon ja hyvän akunkeston myötä kaiutin on helppo kantaa aina mukana

Kesällä televisiomme kasvatti kokoa 32 tuumasta 39 tuumaan. Hintaa tällä full-hd -telkkarilla oli vaivaiset 350€ ja hankinta on osoittautunut erittäin hyväksi. Moni voisi väittää uuttakin telkkaria pieneksi, mutta meille tuo on juuri passeli.

Kotiteatteria tai isompia kajareita ei pistetty uusiksi, mutta Bluebiitin pieni Soundball on korvannut keittiön radion. Soundballista kirjoitin aiemmin täällä. Pallon kautta kuunnellaan musiikkia tableteista tai puhelimista. Tämä vuosi on selvästi muutenkin ollut langattomien bluetooth-(mini)kaiuttimien vuosi ja sellaisia saakin jo lähes joka marketista.

 

Puhelimet, läppärit ja tabletit

Vanha Galaxy Nexus päivittyi kesällä Nexus 4 -malliin jonka kaveri toi jenkeistä mukanaan. Ensi kesänä taidetaan vaihtaa taas samalla diilillä vitoseen. Vaimon Lumia 800 palvelee hyvin edelleen, vaikkakin sen päivitys Lumia 720 on ollut jo pitkään mielessä.

Tabletteja kertyi jotain Bluebiitin testilaitteita. Erityisesti Helmi 3G on jokapäiväisessä käytössä ja kulkee mukana matkoilla. Aliisa 3v osaa tietysti käyttää tuota sujuvasti ja tykkää pelata aina kun luvan saa. Ja olihan tuo tablet hetken aikaa myös puhelimena minulla kun vanhan Nexuksen myin pois ennen uuden saamista.

Läppärivalikoima laajeni yhdellä kun ostin Samsungin Chromebookin (ARM-pohjaisen version). Tuo laite on ylittänyt kaikki odotukset ja on jatkuvassa käytössä sekä kotona että matkoilla. Pitkä akun kesto ja tasan kilon paino takaavat helpon kuljettamisen missä vain. Chrome OS:n rajoitukset eivät haittaa kun sopivat työkalut löytyi ja voinkin käyttää sitä hyvin myös työntekoon.

 

Kannettavat akut

Kannettava akku on suurinpiirtein ulkoisen kovalevyn kokoinen. Myös pienempiä kynämallisia on saatavilla.

Kannettava akku on suurinpiirtein ulkoisen kovalevyn kokoinen. Myös pienempiä kynämallisia on saatavilla.

Langattomien kaiuttimien ollessa kevään juttu, nyt syksyllä ja talvella ovat power bankit eli kannettavat akut alkaneet yleistyä kaupoissa. Itse tilasin keväällä eBaysta yhden 5000mAh akun (~20$) ja syksyllä suuremman 12000mAh akun (~30$). Akku ladataan tavallisella puhelimen laturilla ja siitä voi sitten reissussa ladata puhelinta normaalilla USB-piuhalla. Tuolla suuremmalla akulla lataa puhelimen täyteen neljä-viisi kertaa. Kummankaan näiden minun hankkimani akun laatu ei ole kyllä ollut päätä huimaava, ensimmäisen sain käräytettyä jo rikki ja myös jälkimmäisessä on välillä jotain ongelmia virransyötön kanssa. Joka tapauksessa power bankit ovat pelastaneet minut monta kertaa tänä kesänä tienpäällä kun puhelimesta uhannut virta loppua.

 

Chromecast ja muut TV-tikut

Sain kaverilta noin viikoksi lainaan Chromecast-tikun. Castista voit lukea tarkemmin aiemmasta postauksestani. Lisäksi olen saanu testattavaksi muutamia beta-versioita Bluebiitin Miracast- ja Android-TV -tikuista. Tikusta riippumatta idea on sama; muuttaa olohuoneen TV helposti hallittavaksi viihdekeskukseksi. Parhaimmillaan pieni tikku korvaa DVD-soittimen ja/tai pelikonsolin. Näiden hallinta ja käytettävyys on kuitenkin vielä suhteellisen vaikeaa, mutta ennustaisin että ensi vuonna markkinoille tulee paremmin toimivia laitteita, ja tarjonta muutenkin paranee. Tällä hetkellä tällaisia tikkuja ei vielä löydy markettien hyllyiltä.

 

Mekaaninen näppäimistö ja muuta sälää

Näppäimistössä on helposti irroitettavat painikkeet ja mukana oli myös punaiset "pelipainikkeet".

Näppäimistössä on helposti irroitettavat painikkeet ja mukana oli myös punaiset "pelipainikkeet".

Joulukuussa tuli aika päästää vanha lähes 10 vuotta palvellut Microsoftin medianäppis eläkkeelle ja vaihtaa tilalle joulupukin tuoma CM Storm QuickFire Rapid -näppäimistö. Kyseessä on Cherry MX Red -kytkimillä varustettu mekaaninen näppäimistö joka on erityisesti suunniteltu pelaamiseen. Myös koodarit suosivat näitä sillä tuntuma on erinomainen ja näppäimet ovat kevyet. Uuden näppäimistön opettelu vaatii paljon työtä ja mekaaninen näppäimistö muutenkin on erilainen kuin tavallinen. Joka tapauksessa olen erittäin tyytyväinen ostokseen ja koneen käyttö tuntuu huomattavasti entistä paremmalta.

TV-tikkujen kanssa tuli tilattua myös langaton mininäppäimistö jossa pieni trackpad. Digiboksin hajottua sopivasti uudenvuodenaattona on tämä palvellut hyvin kun yhdestä läppäristä tehtiin mediakone boksia korvaamaan.

 

Artikkelikuva CC Inter Free Press