Arduino+Raspberry+RF = Twiittaava ovikello

Kategoria IoT, Ohje, Yleinen | Tagit , , , , , , ,
Reaktiopeli. Logiikka on rakennettu laatikon sisään, tulokset näkyy tabletin selaimella.

Reaktiopeli. Logiikka on rakennettu laatikon sisään, tulokset näkyy tabletin selaimella.

Asioiden Internet eli Internet of Things (IoT) on ollut lähiaikoina monien huulilla. Yksinkertaistettuna termillä tarkoitetaan sitä, että arkiset esineet liitetään Internetiin jolloin ne osaavat keskustella eri palveluiden kanssa. Itseäni on aina kiinnostanut leikkiä perinteisen koodin lisäksi myös fyysisten laitteiden kanssa, joten IoT on erityisen lähellä sydäntäni.

Nykyinen työnantajani SC5 on tarjonnut hyvät puitteet IoT-puuhastelulle ja toimistolle onkin ilmestynyt vaikka minkälaista anturia ja kontrolleria. Ensimmäinen harjoitteemme oli yksinkertainen web-käyttöliittymän kautta käytettävä ovikello (video). Seuraavaksi tehtiin webin yli ohjattava valomainos ikkunaan, joka on edelleenkin vapaasti käytettävissä (blogausvideo). Kolmantena tehtiin reaktioaikaa mittaava peli (video). Tuorein harjoite palaa ensimmäisen ovikellon pariin ja sen refaktorointiin.

Ensimmäisessä ovikellossa huomattiin nopeasti, että linkin jakaminen vieraalle on turhan työlästä sekä käyttökokemus on vieraille hieman turhan monimutkainen.  Tästä syystä päätimme ottaa käyttöön perinteisen fyysisen ovikellon, mutta modata tätä IoT-teemaan sopivaksi. Pohjana on normaali Biltemasta saatava Nexan langaton ovikello. Tästä paketista käytimme vain lähettimen ja vastaanottimen rakensimme itse. Vaikein osuus oli Nexan lähettämän RF-signaalin kaappaus muusta radioliikenteestä, mutta saimme tämän lopulta riittävän tarkasti selvitettyä. Vastaanottimena toimii eBaysta tilattu ~euron maksanut 433Mhz vastaanotin joka välittää viestin ~2,5 euroa maksaneelle Arduino Nanolle. Arduino käsittelee datan ja välittää sen Raspberry Pi:lle (tässä voisi käyttää mitä tahansa tietokonetta). Lopulta Raspberry lähettää ovikellon soitosta Twitteriin twiitin, tekee soiton toimiston kännykkään sekä huutaa meidän Slack-kanavalle.

Tällaista tällä erää, näiden parissa jatketaan puuhastelua ja lopulta tietysti myös ihan liiketoimintaa. Seuraavaksi aion itse toteuttaa omille tytöille kännykällä netin yli ohjattavan pikkuauton, tästä projektista tulen varmasti taas kirjoittamaan (kunhan puuttuvat komponentit saapuvat Kiinasta).

Mikäli jäit kaipaamaan lisätietoa joistain projekteista ja käytetyistä teknologioista, jätä kommentti tai ota yhteyttä muulla tavalla.