Moto 360 - ensimmäinen kuukausi älykellon kanssa

Kategoria Android, IoT, Testi | Tagit , , , ,

Noin kuukausi sitten sain käyttööni ensimmäistä kertaa elämässäni älykellon. Viimeksi käytin rannekelloa vajaa 10 vuotta sitten joten kello ranteessa ylipäänsä tuntui vieraalta. Tuttavapiiristä löytyy muutamilta älykelloja, mm. Samsung Gear 2 ja LG G Watch R. Itsellä valinta kuitenkin osui Motorolan Moto 360 sillä mielestäni kellon täytyy olla pyörejä ja tuo on muutenkin laadukkaan kellon näköinen (G Watch R näyttää mielestäni enemmän urheilukellolta). Tämä blogaus sisältää siis omakohtaisia fiiliksiä ja löydettyjä käyttökohteita älykellolle ensimmäisten viikkojen ajalta.

Kellossa pyörii Android Wear 5.0.1 ja se vaatii toimiakseen Android-puhelimen. Kello ja puhelin on siis jatkuvasti Bluetoothilla yhteydessä toisiinsa ja kaikki tieto kellolle kulkee puhelimen kautta.

 

Turhaan parjattu akunkesto

Myönnetään heti: kellossa kestää akku vain yhden päivän. Päivän noin 15 tunnin käytön jälkeen akkua on illalla jäljellä alle 20%, eli seuraavaa päivää ei enää pitkälle pääsisi ilman latausta. Tällä ei ole kuitenkaan mitään merkitystä arkikäytössä, sillä en kuitenkaan nukkuisi kello ranteessa ja lataus hoituu langattomasti omassa telineessä.

Paljon matkusteleville lataustelakka voi tietty olla ongelma. Koska kellossa ei ole latausliittimiä, ainoa keino ladata se on laittaa se tälle telakalle. Telakkaa on siis kannettava aina mukana mikäli viettää yön reissussa. Onneksi lataus toimii myös muilla Qi-standardin latureilla, joten reissuja varten kannattaa esim. Kiinasta hankkia ~5 eurolla pieni latausalusta. Akku latautuu täyteen reilussa tunnissa, eli tarvittaessa kelloon saa lisää virtaa nopeasti.

 

Omat käyttökohteet

Navigoidessa kello tuo mukavaa helpotusta. Kävellessä kello tärisee ~50m ennen risteystä ja näyttää mihin suuntaan pitää kääntyä. Näin ei siis tarvitse kaupungilla suunnitaessa jatkuvasti tuijottaa näyttöä. Autoillessa kello tärisee huomattavasti aiemmin ja näin helpottaa reagointia tuleviin risteyksiin.

Musiikkia kuunnellessa kello toimii yhteen ainakin Google Playn ja Spotifyn kanssa (muita musiikkisovelluksia en itse käytä). Soivan kappaleen näkee suoraan kellosta ja perustoiminnot on helposti saatavilla (play, pause, forward/backward, volume).

Viesti-ilmoitukset tulee ruudulle välittömästi kun joku laittaa viestiä missä tahansa kanavassa, oli se sitten tekstari, Facebook tai WhatsApp. Käytännössä kaikki ilmoitukset joita puhelimeen tulee ilmestyy myös kelloon. Viestihistoriaa voi myös selata taaksepäin ja pitkätkin sähköpostit on helppo lukea kokonaisuudessaan kellon ruudulta. Facebook-viesteihin voi kellosta lähettää suoraan peukun ja viesteihin voi myös vastata puhetunnistuksella. Itsellä puhelin ja kello on englanniksi, joten tämän käyttö on jäänyt itsellä suht vähälle kun viestit pitäisi aina puhua englanniksi.

Muistutusten lisääminen on asia jota en olisi uskonut tekeväni, mutta tähän totuttua tuo on tuonut helpotusta arkeen. Jos esimerkiksi minun pitää kotiin tullessa muistaa ottaa pyykit pois kuivaushuoneesta, sanon kellolle "ok google, remind me at home about laundry", jonka jälkeen kello osaa näyttää tuon ilmoituksen seuraavan kerran kun kotiin saavun. Myös ajastimet ja herätykset on helppo laittaa puheohjauksella. Puheohjaus toimii ainakin omalla Lontoon aksentilla lähes virheettä.

Kello myös laskee askelia, kalorikulutusta sekä osaa mitata sykkeen. Nämä on kuitenkin ainakin omalta kohdalta vain "ihan kivoja" lisäominaisuuksia joita ei juurikaan tule sen enempää käytettyä. Ei tämä kunnollista sykemittaria päihitä.

 

Yhteenveto

Heikkouksia itse kellosta en oikeastaan osaa sanoa. Se tekee juuri sen mitä sen kuuluukin tehdä, ei enempää eikä vähempää. Oikeastaan ainoa hankintaa rajoittava tekijä on yli 250 euron hinta. Kannattaa siis miettiä tarjoaako tämä rahoille vastinetta, tämähän on kuitenkin vain puhelimen lisäosa. Mutta kun kerran tämän hankkii, niin ei kyllä ilmankaan osaisi olla.

Applen iWatchia on joissain uutisissa kritisoitu ettei siinä ole webbiselainta. Ei ole tässäkään (maksullinen on kyllä saatavilla Play Storesta), mutta eipä tulisi itsellä mieleenkään selata nettiä kellon ruudulta. Kello on enemmän ilmoituksia, niiden kuittausta ja tallentamista varten, puhelimella hoidetaan edelleen kaikki "oikea käyttö".

+ Tyylikäs
+ Käytännöllinen
+ Tyylikäs latausteline ja latausmoodi
- Kallis
- Motorolan Connect -sovellus paikoitellen buginen
- Latausteline vaikea kuljettaa matkoilla mukana

Yksi kommentti artikkelissa “Moto 360 - ensimmäinen kuukausi älykellon kanssa

  1. hyvä kirjoitus, itsellä polarin urheilukello missä ei kauheasti ominaisuuksia ole, toki näyttää tärkeimmät eli kelloajan, treenit ja ilmoitukset. jos käyttää vain kellona ja treeniapurina, niin akun kesto on 3-4vkoa.

Kommentoi juttua